Den IT du behöver – när du behöver den

Vi på Savecore har jobbat med det som idag kallas molntjänster i över 20 år. Här berättar Nicklas Ericsson, en av företagets grundare, vad vi kan hjälpa till med. Och hur du undviker fyrkantiga moln. 

För inte så länge sedan köpte vi musiken på cd och filmerna på dvd. I dag streamar vi över nätet. På motsvarande sätt har företag genom åren gjort tunga investeringar i servrar och mjukvara, medan det idag går att hyra IT-resurser via nätet istället.

Som att abonnera på IT, kan man säga. Med möjlighet att lägga till och ta bort tjänster eller öka och minska kapaciteten efter behov. Och endast betala när resurserna faktiskt används. Det är det som kallas molntjänster.

Samma IT – ny affärsmodell

Men molntjänster är för den sakens skull inget nytt. Det handlar i grunden om data och datorer i någon annans datahallar. Och det har vi på Savecore jobbat med länge. Det är affärsmodellen som är ny: att köpa IT-tjänster på samma sätt som vi betalar för ström, efter förbrukning.

I stället för att köpa hårdvara och mjukvara betalar molnkunder en månadskostnad för sina IT-behov. Och det är just där du ska börja titta, på dina behov.

Allt börjar med datalagring

Hur man än vänder och vrider på det så handlar det om datalagring. Det är där allt börjar, både för oss och för våra kunder. Alla vill ha en bekymmersfri tillvaro när det gäller lagring och backup. Sedan går det att bygga på med andra funktioner och tjänster beroende på vad verksamheten kräver.

Planera för framtiden

Vilka är dina IT-behov?
Vad är verksamhetens mål?
Vilka lagar och regler behöver företaget förhålla sig till?

Lagring. Backup. Systemdrift. Webbtjänster. Testmiljöer. Det och mycket annat kan hamna på listan över IT-behov. Det behöver du kartlägga.

När det gäller mål kan det i det här sammanhanget vara viktigt att tänka på företagets eventuella framtida expansion. Om verksamheten växer så växer också IT-systemen och då gäller det att du har tänkt från början.

En molntjänst kan till exempel vara billig att ta i bruk och även att växa tillsammans med, men om du behöver byta molnleverantör kan det bli dyrt att hämta tillbaka all data. Det har vi lösningar för.

Är det viktigt att din information lagras inom Sveriges gränser? Hur ska din verksamhet förhålla sig till GDPR? Påverkas ni av amerikanska Cloud Act? Vi har erfarenhet av regler och förordningar för många typer av verksamheter.

Fluffiga moln – inte fyrkantiga

Vi erbjuder skräddarsydda molntjänster, anpassade efter våra kunders unika behov. I den bemärkelsen har vi ingen standardtjänst. Lagring, backup och funktioner ska stödja verksamheten, inte tvärtom. Och du ska bara behöva köpa det du behöver. Molnet ska vara fluffigt och följsamt, inte fyrkantigt.

Alla termer då?

Du kanske har hört talas om publika moln, privata moln och hybridmoln. Software as a Service, Platform as a Service och Infrastructure as a Service. Allt det där är olika svar på frågorna du bör ställa dig om din verksamhet. När du vet dina behov har vi molnlösningen. Savecore as a Service, skulle man kunna säga.

 

Nicklas Ericsson

https://www.linkedin.com/in/nicklasericsson/