Har du tänkt på att ta backup på data i molnet?

Branschrelaterat

Idag lagras allt mer data i molnet och många tror att det data du lagrar i molnet är säkert skyddat mot eventuella katastrofer. Men om någonting skulle hända, har du då tänkt på att ta backup? 

För en tid sedan kunde vi läsa om incidenten där molnjätten Amazon drabbades av ett strömavbrott och kunder förlorade data som sedan inte gick att återställa. Den aktuella incidenten visar att du inte automatiskt har data säkert sparat bara för att du lagrar det i molnet. Oavsett vilka tjänster och funktioner molnleverantören erbjuder är det viktigt att ha en separat backupstrategi. Du behöver ha i åtanke att du genom att lägga ut data i en molntjänst inte är mindre ansvarig över det. Det är fortfarande upp till dig att förvalta.

Se över din backupstrategi
Det är viktigt att du ser över din backupstrategi. Skulle din molnleverantör råka ut för något likt ett strömavbrott är det av största vikt att du även har en separat backup på det data du lagrar i molnet. Då kan du med största sannolikhet återställa miljön och du riskerar inte att förlora viktig data på samma sätt. Data du konstaterat att du inte får tappa bör du skydda extra. Företag står och faller ofta med just det datat. Här kan du inte välja några genvägar.

Använder du dig av en molntjänst idag? Är du osäker på hur backupen ser ut? Kontakta oss. Vi har experter på området som gärna berättar mer om vad du behöver tänka på för att känna dig trygg med din lagrings- och backuplösning.

Daniel Brorsson
System Architect

Du kanske också vill läsa...

Cyberexperten om nya ransomware-vågen

Branschrelaterat

GitLab & Kubernetes Tutorial

Branschrelaterat

Mattermost tutorial

Branschrelaterat