Jorden runt – på en timme

Mer än halva säsongen har passerat och fler än hälften av tävlingarna avklarade för Hugo Burvall. Från Sundsvall till Modena, Stubai, Stockholm, Åre, Font Romeu, Seiser Alm, Kalifornien tillbaka till Stockholm. Fem länder, två kontinenter, en skidåkare – och resan fortsätter.

Under säsongen har Hugo varit på resande fot. Jag träffade honom över en fika för att ta del av hans tankar kring denna säsong och hur det går att kombinera elitidrott med heltidsstudier. Detta bara fyra timmar efter hans hemkomst från Kalifornien, USA.

Från USA till Gamla Stan

Vinden blåser friskt, en klar eftermiddag i mitten av mars. Solen gör sitt bästa för att tina upp de frusna kullerstensgatorna. Klockan är tio i två och jag befinner mig på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm. Mycket historia på denna plats. Jag ska möta Hugo klockan två. För bara fyra timmar sedan landade han på Arlanda, hemkommen från en världscupstävling i Mammoth, USA.
Jag är tidig, så jag ställer mig i solen och väntar. Vindstilla dessutom. Bingo.
Rätt som det är står han i mitten av torget. Han ser mig och vi vinkar till varandra. Hugo tar av sig sina solglasögon och hälsar artigt. En ung, mogen och ödmjuk kille med framtiden glimrandes i ögonen är vad jag ser. Hugo Burvall, 21 år.

Mer erfaren, mer kontrollerad

Vi går in på ett av de medeltida caféerna i Gamla Stan och beställer fika. Under tiden vår beställning bearbetas berättar Hugo om hur hans senaste resa till Kalifornien i USA var. Han berättar att han fick se Zlatan Ibrahimovic spela fotboll för LA Galaxy i Los Angeles, någon dag innan han begav sig upp till Mammoth i bergen för träningsläger och världscupstävling.
Vår beställning kommer och vi tackar servitrisen. Hugo inleder med att berätta om hans säsong.

Den har varit intensiv då jag varit i många länder och tävlat i många olika tävlingar. Det har minst sagt blivit många resor. Full fart och nu är det sluttampen kvar. Allt känns bra och åkningen har stämt bra. Jag har blivit mer stabil, tävlingsmässigt, menar Hugo.

Vidare blir jag nyfiken på att höra vad Hugo är nöjd med denna säsong, samt vilka delar han önskar utveckla.

– Jag är nöjd med hela processen. Allt har blivit mer kontrollerat; åken och den mentala delen. Jag klarar av pressen mycket bättre då jag blivit mer erfaren. Just erfarenheten är anledning till att jag gått vidare till två finaler under denna säsong.

Däremot önskar Hugo att höja sin lägsta nivå, då det är den nivån han generellt sett ligger på under tävlingar, påstår han.

– Jag måste höja ”sämsta-nivån” på allt, men också lära mig nya tricks och höja ribban på dem. Det handlar om att höja lägstanivån då det oftast är lägstanivån man ligger på i tävlingar (när exempelvis vädret inte stämmer överens).

Hugo har valt att studera företagsekonomi under tiden han är elitskidåkare. Hur går det ihop?

– Det har funkat bra och jag har fått bra resultat på kurserna. Ibland har jag missat seminarier på grund av skidtävlingar, men det har rullat på bra. Nu under vårsäsongen har det blivit mer fokus på skidor och plugget tas lite som det kommer.

Anledningen till att Hugo väljer att studera i början av sin skidkarriär är att han vill förstå hur hela processen fungerar för att på senare dagar starta eget företag.

– Jag vill förstå hela processen, jobba mer mot sponsorer och förstå hur företag fungerar. Få ett bättre värdeerbjudande från sponsorer och så småningom kunna arbeta och ha eget företag inom skidåkning. Jag vill ha en bra grund, helt enkelt. Eftersom jag håller på mycket med film, musik och redigering, så hade det varit kul att göra mer produktionsgrejer. Sånt som man redan kan, men att få jobba med det.

Nu är det ett par månader kvar av säsongen och Hugo gläds åt att berätta vad som komma skall.

– Här närmast är det ”Slush Cup” vilket bygger på ett ”följa-John” koncept. Det görs en turnering av detta där man kan klättra till final. Därefter blir det Schweiz och sista Slopestyletävlingen i världscupen. ”Grand Slam” kan man säga då det är största världscupen. Sedan ska jag hem till Sverige för att åka på träningsläger till Kläppen med landslaget som avslutas med Kimbo Sessions – en stor tävling med skidåkare från hela världen.

Med entreprenörsandan som Hugo besitter så räcker det inte med att studera och tävla på heltid. Han berättar dessutom att han håller på med ett filmprojekt där syftet är att visa upp vem Hugo är i skidåkningen och i privatlivet.

– Syftet med filmen är att visa upp vem jag är i skidåkningen och i privatlivet. Få in mina konstnärliga och musikaliska egenskaper. Det blir spännande. 

Savecore fortsätter stötta Hugo

Detta är andra året i följd som vi på Savecore stöttar Hugo med sin skidåkning. Det är kul att se och få följa hans utveckling. Hugo är en av Sveriges främsta freeskiing-åkare och är med och tävlar på en internationell nivå. Han siktar ständigt på att bli bättre och är medveten om sina utvecklingsområden, vilka han dagligen arbetar med. Hugo ser varje ny utmaning som en ny möjlighet till att utvecklas. Han tänker långsiktigt och har en attityd som vi på Savecore vill förknippas med; långsiktighet och strävan att förbättras. Det är ett förhållningssätt som vi utgår från för att vara en av Sveriges mest kompetenta kunskapsföretag inom våra specialistområden.

Idag när jag träffar globetrottern märker jag hur hans ord stämmer överens med hans kroppsspråk och röst; han har pondus och mer erfarenhet. Det är bara en tidsfråga innan han tar hem sitt första guld i världscupen. Nu väntar Österrike, Schweiz och avslutningsvis Kläppen. Jag å Savecores vägnar önskar honom lycka till med resten av säsongen. Klockan är tre, vi skakar hand och tackar för varandras tid.

Hälsningar,
Albin Jonsson Fjällby

Läs mer

Förlänger med landslagsåkare
Burvall på jakt efter nya resultat
Savecore sponsrar landslagsåkare